Mads Henrik Jostad

Mads Henrik Jostad 1928 - 2018, 

Så har da altså nok en av stifterne av MHK-Drammen. og et av klubbens eldste og trofaste medlemmer "gått ut av tiden" som man sier. Nylig kom meldingen om at Mads Henrik Jostad døde mandag 12. mars.

Mads ble født på Gjøvik 21. mars i 1928 og trådte sine barnesko i denne fredelige og idylliske byen ved Mjøsas bredder. Som 12-åring opplevde han krigsutbruddet i 1940 og de fem årene med okkupasjon, som kanskje ikke var de mest dramatiske på disse kantene.

Da han senere stod overfor å ta sitt fremtidige yrkesvalg, begynte han på tannlegehøyskolen i Oslo.

For å hjelpe på økonomien i skoletiden i Oslo fikk han en ekstrajobb i NRK Radio hvor han satt og leste minemeldinger et par ganger daglig. Vi som er eldre husker disse meldingene på radioen ved 11-tiden på formiddagen og i 17-tiden, hvor man meldte om " drivende hornmine er observert  tre nautiske mil øst for Ferder fyr", eller at en "minelignende gjenstand driver i sjøen litt syd for Lindesnes fyr, og kan være farlig for skipsfarten.".

Det var vel også på Tannlegehøyskolen han traff Anne Ragnhild, som også utdannet seg som tannlege, og som senere skulle bli hans kone og livsledsager i alle år.

Som ferdig utdannede tannleger etablerte de tannlegepraksis i Svelvik, de fikk sønnen Erik og etterhvert egen villa, et gedigent "ørnereir" oppe i fjellsiden med panoramautsikt over byen og sjøen.  Men Mads skulle ikke ha et hus som "sto på stas" så det var til å for å bruke.  Og det gjorde han også, han overhalte forgassere på salongbordet i den flotte stua, - kanskje ikke akkurat med konas velsignelse...

De fleste vet sikkert at A-Forden var Mads sin hovedinteresse, og han kom tidlig med  i A-Fordklubben. Den bilen han kalte "presteforden", en 1929 A-Ford Tudor som skal ha tilhørt en prest, kjørte Mads i utallige løp og på private turer. Men også andre utgaver av A-modellen var i hans eie, og  ble kjærlig behandlet i verkstedet han skaffet seg ute på Berger. Hans store kunnskap om disse bilene var høyt verdsatt, og han var pinlig nøye med restaureringsjobbene.

I vårt miljø var han en av dem som ivret sterktest til å få stiftet en klubb, en tanke som ble født på verkstedet  hos Tore Ødegaard ute på Fretheimsaga i Skoger.

Og da vi kom i gang ledet han møtene i våre kaffeslabberas'er fra første dag. Da MHKD var et faktum ble han klubbens nestformann i 1975\76, han var i valgkomiteen i 1977 og i perioden 1982-83 ble han valgt til klubbens formann.

Men også for Mads tok det en dag slutt. Han døde 12. mars, og  ble gravlagt 21. mars, nøyaktig 90 år etter hans fødsel.

Vi er takknemlige for det Mads var for oss i MHKD, og våre kondolanser går til Anne Ragnhild og Erik.

                                                                               Øivind Langeland.