Smånytt 2016


Bensinstasjoner i Drammen og omegn

Leif Martinsen, tidligere leder i Nettbuss og driver av BP-stasjonen på Rundtom har samlet sammen en del bilder av bensinstasjoner i vårt distrikt. Har laget et eget galleri for disse.

 

Du ser bildene her:


Gruskjøring med lastebil på den tiden man spadde for hånd

Ivar Skretteberg skriver: Bilde er tatt i 1935. Min bestefar Konrad Skretteberg er nr. 3 fra høyre. Han var Veivokter i «Veivesenet». Hadde nok «rode» på Sysle/Snarum den gangen. Bilde er nok tatt i et grustak. Kanskje  på Bøen/Sysle? Tror det ble kalt for Djupgrop?   Noen kan sikkert identifisere bilene--?


Harley Davidson Topper

En slik scooter er under restaurering i Drammen. 165ccm som ble lagd mellom 1960 og 1965. Ikke akkurat hva vi forbinder med en Harley, men sjarmerende stygg er den i hvert fall.


Om et par dager går det endelig mot vinter igjen

Kunne ramse opp mange banneord i den forbindelse, men drøyer det til en annen gang. Derimot er det sikkert mange damer som skal gjømme seg unna solsteika i sommer, og hva kan da være bedre enn å glede sin hjertens kjære? Kirsti har strikket genser til sin Kjell. Genser med Folkevogn-mønster. Stilig. Vi lager en liten uformell konkurranse: Hvor mange hjemmestrikkede gensere med bilmotiv vil vi se på Burud første onsdagen i 2017? Den som har strikket flest gensere, evt genser til den største mannen premieres med et gavekort i pølsebua. Blir moro dette.


Et eksempel til etterfølgelse

Redaktøren verken kan eller vil være overalt. Da er det helt suverent å ha noen gode samarbeidspartnere. Kjell Lindberg er en av dem. Han tok bilder under Hokksund-dagene. Du kan se dem her:


Veteran VW Klubben Norge fyller 50 år

Og vi gratulerer med ønske om fortsatt suksess. Jubileet foregår på Geilo helgen 10-12 juni, og siden redaktøren befant i området var det naturlig å ta noen biler for å glede de folkevognofile. Se bildene her: 


Ei boble på vestlandet rømte nylig

Bilen kan sikkert repareres - likeså eieren. Her var det en fyr som jobbet på sin gamle Folkevogn, som kjørte over sin eier og forsøkte og stikke ned på riksveien alene. Det gikk nok etter forholdene noenlunde bra, men man kan undres over at dette er mulig. Det er ikke få som har blitt ekspedert seks fot ned i bakken pga dårlig sikring, og det er jo fullstendig unødvendig. Vi, vi bruker selvsagt bukker og hjulstoppere og stein og plank og tau og alskens remedier før vi setter igang noe skummelt arbeid.

Hva betyr så disse tallene? Jo, fra mhkd.no sin spede start i 2012 har besøkene på sidene økt jevnt og trutt. Mai 2016 var første gang vi passerte seks tusen besøk, og under disse besøkene ble det sett på drøyt trettisju tusen sider. Dette er hyggelig lesning for redaktøren som har brukt noen timer på prosjektet. Tallene er faktisk såpass høye at svært mange kommersielle foretak vil misunne oss attraktiviteten. Innbydelsen til Burud-treffet på mc var den mest leste artikkelen i mai, mens alle galleriene sammenlagt er desidert mest besøkt. Nå som vi går inn i høysesongen håper red. at mange sender inn bilder og noen få ord fra løp og treff slik at siden vår blir enda mer innholdsrik.


Du somt tror du har alt, du har neppe dette

Witte stasjonærmotor selges.

Ivar Syrstad rydder på låven og har en ganske unik og fin Witte stasjonærmotor 1929-30 i helt original stand med vogn med jernhjul og det hele. 
Motoren rusler og går og har en nydelig original patina. Bør ikke pusses opp eller overmales/overhales. Helt unik som den er.
Nå står den inne på låven, så vi får ikke tatt noe bilde, men den er dønn lik den på eksempelbildet her.  
Den bør komme til et godt hjem :-)
Kontakt Arvid Munthe i Soon, 926 22 558


Bilbutikken i Drammen selger sine gamle

Saab er som kjent død og begravet som nybil-merke. Og Citroën skal Bilbutikken kvitte seg med til fordel for kvalitetsproduktet Ford. I den forbindelse skal det selges to stk Saab Sonett og en Citroën B11. Kanskje kan disse bilene få kjenne asfalt under hjulene igjen framfor et statisk liv i en butikk. Løp og kjøp! På Facebook kan du se film av bilene. Riktig så flotte filmer, men med musikk så fæl at den frembringer alvorlig angst. 


Geilo ca 1971

Noen mener nok at dette er et bilde stappfullt av veteranbiler. Det er jo ikke det. Ikke en bil fra før 1918 her, men et voldsomt kaos av halvgamle mer eller mindre spennende vogner på en dårlig påskedag. Ford Zodiac MkIII må være den fineste bilen i haugen. Eller? Bedøm selv - artig bilde er det åkke som...


Noen hadde visst bestilt drosje blir det sagt

Og den heldige som ble fraktet på en standsmessig måte var Amund Røren Nilsen i ungdomsgruppa.Han sto til konfirmasjon idag 15. mai og ble kjørt fra kirken i bilen han selv har vært med på å pusse opp. Knalltøft! Gratulerer fra alle oss i klubben.


Sikring av last

Det er det noe som heter nå. Ganske fornuftig aktivitet å holde på med. Før i tiden drev de også med slikt, men man må kunne anta at mange av Vegvesenets utekontrollører hadde fått massive hjerteinfarkter om de hadde truffet på denne doningen. Men hva er det han frakter? Ser ut som det er pakket i strie.


Denne er visst til salgs

1959 Mercedes-Benz 10,5 tonn. Ganske sjelden utgave idag. Men de som samler på lastebiler vil visst helst ha ting det går hundre av på dusinet. Altså Scania og spesialavfallsproduktet Volvo.


Det brenner støtt - er det etanolen?

Idag 7. mai brant det igjen. Denne gang var det en Chevrolet Corvette i Tønsberg som ble flammenes rov. Uten at vi vet grunnen til denne brannen oppfordrer vi på det sterkeste til ofte å sjekke slanger og koblinger.


Carl Gustaf XVI fyller 70 år

Vi gratulerer grannelandets stilige konge med 70 år. Han er en tøff fyr, han kjører gammal bil og hadde passet perfekt inn i et av våre rockerbox-mesterskap. Tror vi skal sende en invitasjon.


En pensjonert lensmann og hans skilt

Uten at red. var klar over det hadde vi besøk av tidligere lensmann i Nedre Eiker, Per Foss 27. april. Skiltet som vi fikk av nåværende lensmann (lenskvinne er det vel intet som heter) var det etter hva vi har forstått Per Foss som fikk laget. Han var lensmann fra 1976 til 1996 og skiltetet hang på veggen på det gamle lensmannskontoret fram til 2014. På bildet ser vi Per Foss m/frue.


 1973 Mercedes-Benz LK1519

Denne bilen som Øivind Viker og Øivind Langeland brukte på en ekspedisjon til Ål for mange år siden lever fortsatt. Dengang tilhørende Wessels Kulforretning i Drammen. Nå hos en liten entreprenør og bonde i Nordfjordeid. Artig del av historien dette også.


Lincoln til salgs

Etter hva ryktene forteller skal Per Bakke selge sin 1930 Lincoln. Dette er bil med stor B, en bil vi ofte så før i tiden. Hadde vært veldig hyggelig om noen i nærheten ville kjøpe den og frekventere Burud på en standsmessig måte.


Humor er viktig her i livet

Og når en bil er døpt Loffen pga sitt særegne utseende kan det avstedkomme litt latter. Sakset fra Facebook:

Dette er altså "Loffen" - om noen skulle lure..........og Toern er det fantastiske navnet på vår lagerhall nr 2  


Veteranbil er denne bilen på folkemunne

Ikke helt enkelt for noen av oss å definere dette som veteranbil, men dog blitt over tretti år gammel. En undervurdert bil med fantastisk komfort og en innvendig plass uten sidestykke. 2,8 Ghia satte prikken over i'en. Nydelig vogn.


Det fødes stadig en Skoda

Er vel neppe noen overdrivelse å påstå at landets mest aktive Skoda-folk frekventerer Burud med stabil hyppighet. Steinar Ludvigsen er en av dem, og han har midt i påskestria gjort ferdig en knakande flott 1982 120L Black Arrow. Som alle de andre bilene til Steinar mangler også denne gasspedal - bare en av/på-bryter på hans vogner. Grattis med flott resultat.


Sesongen er så vidt igang - og det brenner

Hvorfor skjer dette? En Repstad-buss brant på veien, og det har vært to garasjebranner. En T-Ford er totalt ødelagt. En 60-talls Chevrolet brant inne i garasjen, uten at bygget brant ned. Får håpe bilen lar seg redde. Så vær på vakt folkens. Ikke i vårt distrikt noen av disse hendelsene.


Folket koser seg i den nye stua

Det er siste onsdag før palmehelgen og Burud-besøket var ganske bra. Otto stekte vafler og kokte kaffe, og av alle ting ble det diskutert fotball.....!!!! Men de fleste hadde vært på en fotballkamp og var enige om at det holder.


Når ser vi en slik bli igjen? Denne modellen er sjelden.

Om det er veteranbil kan vel diskuteres, men tretti år har disse Escort Express'ene rukket og bli. De første kom til Norge i 1985 og de tapte vekt fortere enn Grethe Roedes beste elever. Her herja rusta helt fritt. Disse bilene var kun lakkert på de mest åpenbare steder, fjernet man litt her og der dukket bart metall fram. Og understellsbehandlingen var på det nærmeste fraværende. Bilene var bygd i England. Derfra ble de sendt til Nederland der taket ble kappet av. Den høye glassfiberbalja ble limt på for å tilfredsstille norske regler. Gjett om det rusta rundt kanten.... Men de gikk ganske bra etter datidens forhold. Hadde vært moro om det kom en slik til Burud dersom den finnes.


Ikke bare Donald Trump som er gærn i junaiten

Selgeren av en 1948 GMC 28-seters buss må vel også være på kanten. 95.000 US Dollars forlanger fyren for denne fæle bussen. Godt og vel 800.000,- norske kroner. Da må klubbens fine buss ha en verdi lik et islandsk statsbudsjett.


Falske skilter

Mercedes'en nedenfor går på falske skilter i Finnmark. Registreringsnummeret tilhører en 1936 Chevrolet som stadig er på Burud. Hva skal man mene om det tro?


Ungdommelig overmot?

Den godeste Karlsen hadde ei rå vogn. 1976 Lancia Beta 1800. Fin bil som etter datidens målestokk gikk bra. Litt for bra på en svingete grusvei på Konnerud. Denne Lancia'en rakk ikke ruste opp, det ble ikke flere kilometer etter denne turen i 1981.


GMC tankvogner

Fantastisk bilde fra en svunnen tid. GMC tankbiler på Solumstrand tankanlegg. Begge bilene var registrert på Østlandske Petroleumscompagni, den med F-skilter med tillegget v/Peder Danielsen Drammen. Les om Firma Peder Danielsen annet sted på siden. Et artig lite historisk tilbakeblikk. Nålevende Peder Danielsen og hans historieinteresserte sønn supplerer stadig med materiell til artikkelen. Vi venter i spenning på mer.


Røyker for andres sikkerhet

Det har gjennom årene vært diskutert hvorvidt røyking er sunt eller ikke. Vi har hjertestarter i verkstedet ifall pumpetrøbbel, men vi har også røykere blant medlemmene. Og det skal vi være glade for. For dersom noen skulle falle i ælva er det godt å vite at hjelpen er nær. Nyt bildet av røkeren og les hvorfor røyking er positivt.


Da det var krøtter på gårdene, snø på bakken og lastebilene var tøffe

Noen skikkelige rugger av noen mjølkebiler. Diamond T til venstre og White til høyre. Drammens meieri står det siden. Dette må være av de aller første tankbilene, mjølkespanna var nok dominerende på den tiden bildet er tatt. Dengang ble det også skodd etter forholdene. Bildet er tatt før det nye meieriet ble bygd i 1953.


Egne folk er best. Pølsebua blir et smykke, mens museet detter ned

Pølsebua vår blir den fineste i hele Norge - uten tvil. Dalen kiosk kan bare stå der ute i Kobbervikdalen og råtne. Den er søppel i forhold til palasset som Syvertsen & Maurseth har lovet å ha ferdig til sesongen starter. Det er bygd på noen kvadratmeter, den har fått nytt tak, parkett på gulvet, ny tidsriktig utvendig panel og nye serveringsluker for å nevne noe. Arbeid av høy kvalitet. Det samme kan dessverre ikke sies om jobben som er gjort i museet. Her brukte vi innleide "profesjonelle" folk. Jaggu ikke mye proffe! Taket faller ned, og store deler av museet må ryddes for at skadene skal kunne utbedres. Så langt er heldigvis intet ødelagt.


Sportsbilentusiast Knut Harald Horgen har noen gode prinsipper

Og de er høyst seriøse. Det ene prinsippet og visdomsordet er at vi må stelle pent med bilene, for de skal være her lenger enn oss. Det andre prinsippet er heller et krav eller i alle fall et instendig ønske. Karen er til tider engstelig for at hans siste biltur skal foregå i en utgave av spesialavfallsproduktet Volvo, noe som ville vært en særdeles pinlig exit. Før man kommer så langt i livet skal man ofte kjøre litt sjukebil. Helst etter et mislykket sprett i hoppbakken eller på vei til pumping etter en litt i overkant fuktig fest. Da kan det sikkert være stas å få kjøre en International Travelall. Og med travelt mannskap i lagerfrakker.


Om du har tatt lotto'n eller gjort noen svarte-kroner: Her er et par tips

Har aldri sett en Tucker på Burud. Det hadde vært artig. Nå kan du altså kjøpe deg en bil sammensatt av nye deler. 1 million dollar må du ut med, men pytt-pytt.... Tøff er den i hvertfall.

Og om Tucker ikke skulle falle i smak så kjøper du deg en russisk limousine fra 2012. 1,2 millioner dollar, men du blir garantert alene i gata om å ha en sånn en. Noe for gammelkommunistene i Skoda-gjengen vår kanskje? 


Noen annonser er mer vågale enn andre

En av den moderne tids stiligste politikere må vel være Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Han har aldri brydd seg særlig om feminister og andre politisk korrekte folk. Etter sigende har den italienske traktorfabrikken Antonio Carraro fått litt kjeft for noen av bildene sine, men har baller nok til å ha dem ute på nettet. Vårt medlem Geir Enersen og Lier Traktor selger disse maskinene i Drammen. Redaktøren henstiller alle om å kjøpe en sånn liten hissig maskin til kjerringa si. Og kanskje en gammal Saab til helgebruk.


Her blir det jobba for oss

Påstanden er kanskje å dra det litt langt, men det som foregår her er grunnarbeidene til Åssiden kirke. Kjærka der vi de siste årene har hatt våre medlemsmøter. Bildet er sannsynligvis fra 1966. Vi ser en Bedford lastebil og en Åkerman 475 wire-graver. Se en slik maskin i aktivitet her: 


1960 Commer 

Fotografert i Tårnveien i Drammen tidlig på åtti-tallet. Legg merke til hengslingen på bakdøra. Den gangen hengslet de om bakdøra på en bil som var konstruert med høyreratt. Det har japsene til dags dato ikke fått til. Ser fin ut denne vogna, om den eksisterer er vel tvilsomt. 


Tæla Tyrifjord

Skrevet av Harry Hanssen. "SKOVHEIM-karane" på islagt Tyrifjord, det var den tia det var skikkelig kalt. Mener som guttonge å huse at det blei sagt Skovheim ikke Skogheim. Her er 2 av dem, antagelig på 30 talet. Mener det er Martin til høyre og Bernhard til venstre og i sidevogna, Berhard var formann i Jernbanesmia/verkstedet Martin hadde bensinstasjon på søsia det gml. E-.verksbygget, som rives i disse dager,og dreiv også med lastebiltransport.Lenger nerì gata hadde vi 3. mann Ingvald, som hadde Barbersalong, kløpte meg mye hos han og sønnen Arvid.


Ridin high in a long black Cadillac

Når man sitter og surfer på Spotify kan man finne mye fint, og enda mer dritt. Men Shinedowns Black Cadillac er slett ikke gæli. Og når de synger "waving byebye from a long black Cadillac" gikk tankene umiddelbart til bildet der Runar Hanssen-Rasch cruiser opp Bragernes Torg i, nettopp en long black Cadillac. Nyt melodien og lær teksten utenat om du gidder. 


Trøll i eske

Noe som dukker opp som troll av eske er et gammelt ordtak for at noe overraskende skjer. Uttrykket blir nesten dobbelt gyldig i den her sammenhengen. Bilen Troll har nemlig blitt laget som modell i et svært lite antall. Hornbøllen og Hagavolden er begge ihuga modellsamlere og har begge brukt en haug euro på denne vesle norske bilen. Gærninger!


Så søla spruter

Kanskje var det gammal krok som hadde fått et fiskebein i hæsjen siden det går for full musikk oppover Solbergelva... 1953 Ford. Snobbete sjukebil. Hadde vært noe dette Enersen.