Regenten sin store dag som filmstjerne

NARVIK

 

Tekst/Bilde Irén Adams og Espen A. Svendsen

 

I slutten av januar ble det delt et innlegg på MHKD sine FB-sider om at Nordisk Film trengte veteranbiler mellom 1920 og 1940 tallet til filmen Kampen om Narvik. Vi fant ut at dette kunne vært moro å være med på, så en mail med bilder ble sendt inn av Irén sin Opel Regent 1933 modell.

 

De hadde et stort ønske om at bilen skulle være med.

 

Når datoen 5. mars for innspilling kom, ble vi begge en smule

skeptisk med tanke på været som var meldt og det faktum at vi måtte hjulkjøre bilen ned fra Steinberg. Innspillingsstedet skulle være i Drammen da det som kjent så ble Narvik jevnet med jorden under krigen, og i Drammen er det bebyggelse som kan minne om bebyggelsen i Narvik. Deler av Øvre Storgate ble sperret og snølagt med tilkjørt snø fra Kongsberg.

Dagen kom og været var eksemplarisk, med strålende sol så turen ned gikk knirkefritt og sjåføren storkoste seg over å kunne kjøre veteranbil igjen.  Langs veien var det mange som stoppet opp og kikket, sikkert en smule forundret over å se en veteranbil fra 30 tallet ute allerede i starten av mars.

 

 

Vi hadde også fått beskjed om at bilen skulle ha en liten rolle og for det meste stå stille. Sjåføren ble tildelt tidsriktig sivilt kostyme, men etter å ha sett bilen i

virkeligheten så tok Regi en avgjørelse på at denne skulle ha en utvidet rolle. Sjåføren ble brått innrullet i Wermacht Heer som alpejeger soldat i en scene og en scene som sivil. Bilen fikk også en kjapp make-over med nye skilt hjemmehørende i Narvik og med militærmerking.

Bilen fikk også mye oppmerksomhet fra folk på settet og utenfor og ble behørig fotografert og mange spørsmål ble besvart. Vi traff også på en hyggelig eldre dame som var født rett etter krigen, som fortalte at det vekket mange minner å se «tyske soldater» i gatene ut fra de historiene hennes far og bestefar hadde fortalt henne når hun vokste opp. Begge hadde vært med i motstandsbevegelsen under krigen. Hun fortalte videre at faren bar på et nag til tyske soldater så lenge han levde selv i fredstid. Det var sterkt å høre hvor stor innvirkning andre verdenskrig hadde på de menneskene som opplevde den på nært hold selv etter mange år med fred.


I tillegg til vår bil var det en A-Ford fra Slemmestad. Denne var et nydelig eksemplar og var så blank i lakk og spesielt kalesjen så de måtte «patinere» bilen litt så den ikke var så blank. Dette er en åpen bil, så sjåføren fikk en relativt kald opplevelse i de timene filmingen varte.

 

Jeg må si jeg ble imponert over framkommeligheten til bilen på vinterføre, selv opp en ganske bratt bakke ut fra en bakgård.

 

 Skal man være med i film må man dra på seg tålmodighetsbuksene. De to scenene bilen ble filmet i er til sammen på rundt 30 sekunder i filmen og tok  nesten 4 timer å filme i tillegg all venting, men en morsom opplevelse. Hvis alt går etter planen skal bilen til Oslo i april/mai for å være med på slutten av filmen som skal innspilles der.

Å være med på dette var kjempemorsomt, å se hvordan en film blir lagd vise frem bilen osv., som Irén sin far sa «Biler skal brukes så folk kan se de og ikke stå i garasjen å samle støv». Vi synes begge det er kjempemoro å se gleden veldig mange har av å se bilene våre det være seg en 33-modell Regent, 61-modell Kapitän eller en 70-modell Kadett B.

 

Regenten ruller ca 1000 km i året og lengste turen var tur retur Torpomoen og landstreffet til Opelregisteret i 2019, så støve ned gjør den ikke J

 

Filmen Kampen om Narvik skal ha premiere 25 desember.