PENSJONISTTREFF PÅ NMK’S MOTORSPORTMUSEUM, SNARUM GÅRD

Tekst og foto Jan Harald Borgersen


I en tidligere møkkakjeller på Snarum gård, Egge i Lier, ligger NMK’s motorsportsmuseum. Muséet ble høytidelig åpnet i 2007 ineholder mange godbiter, hovedsakelig relatert til norske speedway- og mcutøvere, men også en av våre medlemmer Tom Persson, er representert med en av sine gokarter.


Det var også Tom som inviterte til en samling på muséet en onsdag i november. Vi var vel 13-14 stykker fra MHKD som hadde funnet veien.


Kaffe og kaker ble det også tid til, og det ble en litt annerledes formiddag for de av oss som vanligvis går rundt og sparker i lause lufta på denne tida av døgnet.


En sentral person i muséets tilblivelse er Hans Erik Fuglerud. Som så mange andre har også han hatt, og har, en medfødt evne til å ta vare på ting og tang isteden for å kaste. Vi kjenner jo alle til hva dette fører med seg. I motsetning til de fleste av oss som ender opp med overfylte garasjer, kjellere og loft, hadde Hans Erik plass til å stille ut gjenstandene sine og møkkakjelleren ble etter hvert et treffsted for motorinteresserte fra hele landet. Dette førte med seg at mange gjenstander fant veien til Lier.


Muséet har en egen side på nettet hvor du finner flere opplysninger.  


NMK muséet har ingen åpningstider, men man ringer Hans Erik Fuglerud for å avtale en omvisning. Ta kontakt på telefon 90 78 50 12.

1971 CZ 250 motocross, 2-takt, 30 HK, vekt 105 kg. CZ fabrikken var på den tida den

mestvinnende motocrossykkelen med flere VM-titler. Sykelen er restaurert og blir brukt i veteran motocross. Eier er Trond Bull Enger

Hjelmer i forskjellige utførelser, noen i et materiale som ligner pappmaché, men også

noen i en glassfiberlignende materiale. 

Tom Perssons selvbygde gokart fra 1971

Tom’s gokart, kjøpt i England 1976 opprinnelig med Suzuki motor, men seinere med en Husqvarna motor som nå sitter i ramma.

Jawa 500cc longtrack-sykkel. Hans Erik Fuglerud kjøpte sykkelen av Barry Briggs i 1974. Briggs var den mestvinnende kjører i verden innen speedway og langbanesport. Til høyre: ”Slepeskoer”, såleforsterkning venstre fot?

Klokkene ble startet samtidig ved at man vippet fram et lokk som var hengslet i bakkant av kassa slik at det lå over alle klokkene. Ved å trykke på lokket, satte man klokkene i gang samtidig. En fiffig sak, som er Reodor Felgen verdig! Til høyre: Ailo Gaups cross mc.

JAP 500 cc tilhørende Aage Hansen som var nordisk mester og erobret 7 NM-titler. Han kjørte proff for Ipswich i England i 1957. Aktiv fra 1953-66, fortsatt hobby. Til høyre: Usikker på hva dette er for noe, men vil tippe fra noe kinesisk opplegg, damer!! Legg merke til de solide nyrebeltene.