Ole Bjarne og hundreåringen

100 år og (nesten) like sprek

Dette handler om en 1924 modell Hupmobile R-13 produsert i Detroit i USA i april 1924. Det er en touring modell. Betegnelsen R-13 viser at dette er versjon 13 av denne bilen.

Ole Bjarne Mosland kjøpte bilen i 2020                                                                                                                                   Bilen kom til Norge og ble allerede i august samme år registrert på sin første eier på Lillestrøm.  Deretter har bilen hatt kun fire eiere på 100 år. Bilens nåværende eier Ole Bjarne Mosland kjøpte bilen i mars 2020. Ole Bjarne er en riktig veteranbilentusiast. Han har virkelig studert bilens historie og  alle tekniske detaljer om bilen. Han forteller at den har vært i  Norge helt siden 1924. Bilen er i original urestaurert stand. Alle ståldeler og treverket innvendig er det originale fra 1924, og er kun vedlikeholdt. Altså ikke skiftet ut.

 

Motormessige utfordringer.                                                                                                                                           Men det har vært noen tekniske motormessige utfordrnger. Siste kjente kjøretur var Kongsberknekken i 2010. Like etter denne turen begynte motoren å trekke dårlig. Eier fant ikke årsak og lot bilen stå. Den sto derfor ubrukt til Ole Bjarne overtok i 2020.  Han startet ganske umiddelbart med arbeidet for å få den på veien igjen. Det viste seg at motoren måtte ut og overhales.

 

Motoren sendes til Trondheim                                                                                                                                              Ole Bjarne valgte å sende motoren til et verksted i Trondheim. Når den etter en tid kom tilbake skulle det vise seg at den var satt sammen feil. Noe som dessverre førte til et nytt motorhavari.   Denne gangen valgte Ole Bjarne å delta direkte i jobben selv. Motoren ble kjørt til en veteranbilkompis, Eivind Daldorff i en garasje i Sandvika. I denne garasjen hos Eivind kom motoren i godt selskap da det her var to andre «gamlinger» parkert. En 1922 modell Franklin og en 1931 modell Hudson.

 

Snart oppstart og «jomfrutur»                                                                                                                                  Motoren er nå ferdig overhalt og montert tilbake i bilen. Kun små detaljer gjenstår innen det blir oppstart og kjøretur. For det er virkelig kjøring som står Ole Bjarne nærmest. Han understreker at her skal det kjøres tur.

 

Høyreratt                                                                                                                                                                              Av andre interessante ting med Ole Bjarnes Hupmobile R-13 kan nevnes at den er høyrerattet med magnet-tenning og med gasspedal i midten. Dette er en versjon som var beregnet på britiske dominions som bl. annet Australia, Sør-Afrika og Kenya, alle land med venstrekjøring.  Litt merkverdig ifølge eieren er alle bilene som ble eksportert til land i Europa også var høyrerattet. Dette er et av meget få spørsmål om bilen som hverken Ole Bjarne eller andre Hupmobile eksperter kan svare på. Mens i USA er de med venstreratt.

 

Mindre ombygging                                                                                                                                                                      Men noen få forbedringer er gjort. Bl.a. er det i 1963 skiftet til annen type magnettenning. Ole Bjarne pleier å si at bilen er reparert og vedlikeholdt, men aldri restaurert.

 

Ole Bjarnes bil er den eneste i Norge av akkurat denne modellen.                                                                           Den går nå med sitt opprinnelige registreringsnr C-8054. Men totalt anslår han at det er 25 Hupmobiler i Norge. Han nevner spesielt at det fines en 1920 modell i Kongsbergområdet som er restaurert av Tore Wolstad. Men denne er ikke identisk med Ole Bjarne sin bil.

 

Mange ulike utgaver                                                                                                                                                         Ole Bjarnes bil er altså produsert i april 1924 som en versjon 13 med betegnelsen R-13.   Hupmobile brukte ikke årsmodeller, men seriebetegnelser på 1920-tallet. R-1 kom på markedet i november 1917. Så fulgte mange og hyppige endringer. R-13 kom i produksjon i januar 1924 og ble skiftet ut ca oktober 1924 med neste versjon,  som da naturlig nok fikk betegnelsen R-14. Siste versjon kom i mai 1925 som R-15. I juli 1925 var det slutt for series R, og helt nye biler kom. Praktisk talt alle deler er endret fra series 1 til series 15, selv om bilene ser noenlunde like ut.

 

Litt tekniske data:                                                                                                                                                               4-sylindret motor på 3 liter med 39 hestekrefter, 3-trinns girkasse, og 2-hjuls bremser. Det er termosyfon kjøling og vakuumtank til bensinforsyning. R-13 har enkel tørrplate clutch, akselavstand på 115 tommer og bilen veier 1500 kg. Eksportversjonen har magnet-tenning mens hjemmemarkedsmodellen i USA hadde batteritenning.

 

Hupmobiles historie er omtalt her:

https://no.wikipedia.org/wiki/Hupmobile

 

 

 

 

 

 

 

Text...