Noen rekker alt. Erik Jostad er en av dem.

Krigs- og lokalhistorie i skjønn forening

 

For noen få år siden var det ikke særlig stuerent å beskjeftige seg med tysker-biler. Kanskje ikke så rart at de som opplevde krigen ikke var så veldig opptatt av Wehrmacht-materiell.  Dette har endret seg. Nazistenens herjinger i Norge og andre land skapte ingen god historie, men det er likevel en del av historien. Og når det gjelder rullende materiell så var de tyske kjøretøyene ofte langt mer avanserte enn de allierte sine. Relativt standardiserte var de også. 

 

Opel Blitz ble brukt i utallige sammenhenger. Nettopp et slikt chassis har Erik restaurert og han jaktet på et riktig påbygg.

Mittlerer lastkrafwagen Opel Blitz 3,6 - 6700 var blant annet påmontert et påbygg av typen Einheitsaufbau 305. Brukt blant annet som radiovogn. Og hvor skal man lete etter et sådant byggverk? Det mest naturlige stedet må vær ved Butjern på Modum. Der sto det - nesten uforandret - brukt som skogshusvære. Det var Kåre Smedsrud fra Vikersund som satte opp bua. Antagelig i 1950-årene en gang. Forfedrene hans  kom fra området ved Butjern. De skal visstnok ha bodd i Berganstua og på Tryterudløkka. Derfor havnet påbygget der det sto nå. Like ved Butjern. Kåre Smedsruds søster Gunn, gift Omrud på Stange var eieren nå. Da Erik omsider greide å spore opp eieren var det bare velvilje. Han fikk overta bua, og til og med den originale tyske nøkkelen var bevart.

Artig historie, blir spennende å se bilen ferdig. Hvor mange av dere som roter rundt på Modum kjente til dette byggverket mon tro? Hvem er typen som driver med dette lurer kanskje noen på? Erik Jostad er sønnen til tidligere MHK-formann og klubbens medstifter Mads Jostad, opprinnelig fra Svælvik, nå bosatt på Maura. Erik er mannen som for noen år siden ble rikskjendis fordi han ikke gikk rundt juletreet - han kjørte. Med tanks. Ska det verra så ska det verra !!!

 

Litt mer om Einheitsaufbau 305 kan du lese her: http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Miscellaneous/Kfz-Numbers/Kfz__Numbers/Kfz__305_m_Lkw__-o-_geschl_Auf/kfz__305_m_lkw__-o-_geschl_aufb_.html

 

Slik som denne modellen skal altså bilen bli.

I fall vi har noen kvinnelige lesere som trenger tips til høstens oppussing hjemme så tar vi med et par interiørbilder også.