Nattkjøringen 2024

 

Alt har en start. Noe blir en suksess. Og noe blir kanskje en tradisjon. Nattkjøringen kan snart kalles tradisjon. Første gangen ble arrangert på impuls i 2021 og drøyt tretti ekvipasjer kjørte i skog og kulturlandskap i Øvre Eiker, Krødsherad og Modum. Vi som var med på dette var god næring for mygg og knott på Finnerudskauen. I 2022 ble det også impulstur. Litt for sent på året og med relativt begrenset deltagelse. Da besøkte vi bygdesamlingene til Skoger og Konnerud Historielag. Siden folk satt pris på dette litt annerledes og litt gale påfunnet ble versjonen i 2023 av den litt mer planlagte sorten. Da besøkte vi de tre L’ene; Lurdalen, Lyngdal og Letmolia med planlagt stopp i for anledningen tent flomlys på skoleplassen i Lyngdal.

 

Planleggingen av turen i 2024 startet tidlig. Det ble tatt kontakt med Marinemuseet i Horten og forespurte om de ville åpne for oss midt på natta. Svaret kom raskt med beskjed om at «noe sånt har vi aldri vært med på – vi blir gjerne med på dette».

 

Fredag 14. juni møttes vi på kaia ved Tollbua. Der var det forresten også et helt uformelt treff for gutta med feite bakhjul, mange hester, svarte ruter og mye lyd. Klubbens 1960-modell Volvo-buss ble fylt med fjorten forventningsfulle og blide passasjerer og vi dro med en hale som etter hvert skulle telle 18 biler. Noen uten tak, en med løfteboggi, noen med franske gule lys, noen med bittesmå motorer, noen med svære motorer og mye annet flott. Altså et fint utvalg av slike biler vi driver med. Turen gikk langs Drammensfjorden, gjennom gamle Svelvik, forbi Bekkstranda til Sande. Videre gamle E18 til Holmestrand og den gamle veien fram til Kopstad, derfra ned til Horten.

 

Da vi kjørte inn på plassen foran Marinemuseet hadde regnet for lengst tatt tak i natten. Det gjorde faktisk ingen verdens ting. Det gjorde det hele enda mer stemningsfullt og romantisk enn man skulle anta. To kunnskapsrike guider ønsket velkommen og ga oss en halvannen times rundreise i Norges marine-historie. Moro, koselig og interessant. Alle fikk også komme inn i ubåten av Kobben-klassen. Ingen tvil om at man skulle ha sterk psyke for å være neddykket på tokt med den farkosten. Vi skylder museet en stor takk for sporty innstilling og en stor takk til guidene som brukte natta til dette oppdraget. Tror faktisk de også syntes det var moro med noe litt utenom det vanlige. Som nevnt var vi omtrent femti sjeler som var med på dette. Mange kjente fjes, men også ukjente fjes. Ingen ting er bedre enn å se nye fjes. Mange damer, og også mange yngre. Spesielt artig med en Dodge LeBaron full av glade ungdommer. Noen husker kanskje dem som dansa folkedans til hardingfele på Burud i fjor. Det var den gjengen – vi skal få se dem igjen. Håper de kan være inspirasjon til andre unge til å bli med i den motorhistoriske bevegelsen. Fantastisk er det når man kan blande flere interesser.

 

Takk til alle som var med i natten. Setter pris på hver og en av dere og håper dere, og flere til blir med ut i mørket igjen neste år. Tradisjonen skal føres videre – planleggingen starter nå.

 

Text & fotos: Asle Wang

 

TrBj/