JA DA, EPA-TRAKTOREN LEVER FORTSATT.... i Sverige.

Av Øivind Langeland

På svensk tekst-TV kunne vi for en tid tilbake lese ovenstående nyhetsmelding, hvor vi får vite at de svenske A-traktorene -også kalt EPA-traktorer- øker i popularitet og i antall. Her kan man modifisere en helt vanlig personbil og kjøre rundt i den fra man er 16 år. Kravet er at man har førerkort for traktor – og at "bilen" ikke kan gå fortere enn 30 km/t. Metodene man benytter er for eksempel at man plomberer gearet til å bare fungere på første og annet gear, eller ved å strype inn på drivstofftilførselen. Om bilen har automatgear, må det monteres en ekstra boks etter gearkassa som en slags fartsreduksjon. Alle kjøretøyene skal også være utstyrt med et merke bak som forteller at dette er en A-traktor.

At det jukses ofte etter at kontrollen er tatt og "bilen" er godkjent forekommer stadig. Det er ingen hemmelighet at mange A-traktorer i praksis går fortere enn 30 km/t, og da også vesentlig fortere!

Slik som den som i fjor ble stoppet av polisen i Västerbotten.

Det hele skal ha startet da 15-åringen sladdet foran en politibil. Da han oppdaget at det var Polisen, skal han ha fått panikk og gitt full gass.

Normalt sett burde ikke det by på særlige problemer for politiet å ta ham igjen, men her var altså ting ikke helt som de skulle være. Politimannen forteller følgende i sin rapport -: Hastigheten ligger under hele kjøreturen mellom 150-170 km/t. Vi møter et par biler og han kjører forbi tre biler. Dette uten å senke farten nevneverdig. Jeg melder fra på radioen at jeg funderer på å presse bilen av veien for å få slutt på denne galskapen. Vakthavende svarer da at jeg skal gjøre det, hvis jeg får anledning, heter det blant annet i rapporten fra politimannen som lå på hjul.

Biljakten blir til slutt over da A-traktoren havner i grøfta. Politiet får tak i passasjeren, mens sjåføren legger på sprang. Han blir senere anholdt og bragt til politistasjonen.

Her forklarer han at han fikk panikk fordi han hadde sladdet foran politibilen, og manglet førerkort for å kjøre A-traktor. Han trodde politiet ville gi opp jakten når han kjørte så fort som han gjorde. Han uttrykte også anger over det som hadde skjedd.

Uansett hvordan det går i retten kan nok bli en stund til han til lovlig kan kjøre bil igjen, uansett type... Nå er det tatt ut tiltale mot sjåføren, for grov uaktsomhet i trafikken og ulovlig kjøring, og A-traktoren blir også beslaglagt.

De norske EPA-traktorene ble til i tiden omkring midten av 1950-årene. Og den

som kanskje egentlig var EPA-traktorens far, var Hans Normann Selbo, som på den tiden etablerte seg med et bilopphoggeri på Stillerud i Skoger. Selbo importerte biler fra Sverige som så ble kappet av rett bak forsetet og påmontert en bakvegg, for så å bli  modifisert til landbruksformål. Kravet var at bilene hadde ramme, så dermed ble selvbærende karosseri ikke godkjent. Bakhjulsfjæring var heller ikke tillatt.

Dette er en av modellene som er mye benyttet av svenske A-traktorfans.

Ellers finner vi omtrent de fleste merker og årsmodeller representert, fra de små "forkrøplede" toseters minibiler og helt opp til store vans, og til digre japanske pickups, Volvos 850-modeller med 5-cyl.

motorer, og også relativt nyere modeller av Volvos V70 er og blant A-traktorene..

Vi bør altså egentlig være sjeleglade fordi EPA-traktorene ble borte etter at bilsalget ble frigitt. Her i Sverige er det økende antallet A-traktorer en pest og plage for oss vanlige trafikanter som vil holde normal fart på veiene, men som blir hindret av disse saktegående A-traktorene.

                                                                                         Øivind.