De gode gamle dager, et brennaktuelt tema for tiden

Og mye var nok bedre før - ingen tvil om det.

 

 I disse skumle tider er det godt å se litt bakover i tiden. Se hva folk gjorde når de skulle på ferier og utflukter. Kanskje har vi på sett og vis godt av ei krise. Vi får tid til å tenke over hva vi driver med. Hva går vi glipp av oppi alt stresset, oppi alt jaget etter opplevelser og unødvendige må-ha-ting? Mentalt sett hadde folk det ganske sikkert mye bedre. Man møttes, man dro på tur sammen og man prata sammen. Folk gikk til og med på besøk til hverandre uten at det måtte være en anledning.

 

Denne lille bildeserien som er servert av Jan Sandholt viser små gleder. Turer på lasteplan, opphold på ei seter. Helt til Lærdal for å se på ei kjerke tilbake i 1932. Det var ikke gjort på en dag å ta en slik tur. For de yngste er det kanskje ukjent, men turer på lasteplan var svært vanlig. Noen lempet bare krakker på planet, mens andre hadde svært så forseggjorte påbygg som ble heist på plass til helgebruk. Så bakpå der satt ofte flerfoldige familier. Karfolka røyka nok ganske sikkert, småunger ble bilsjuke og spøy, og ristinga provoserte kanskje også fram en tidlig fødsel  ny og ne. Heldige var de som hadde tak dersom det kom ei snøbyge over fjellet. Ingen hadde det travelt og ingen visste hva som skjulte seg bak neste sving. Ren skjær idyll fra A til Å.

 

De to første bildene viser en 1928/29 Ford AA tilhørende Peder A Trulsen Transport i Krokstadelva. Mannen bak rattet på bilde nr 2 er Jan Sandholts far Kenneth. Kan tyde på at kara har kjerringfri denne dagen. Bildet er tatt i 1932. Peder A Trulsen Transport var aktive fram til 1980-90-årene og kjørte bl.a. for Elopak.

Bildene nedenfor er fra Hemsedal og viser Kenneth Sandholt sin 1938 Kølner-Ford. Bilen gikk som leievogn og var bl.a. tilsluttet Eiker Billag. Samme billag som Knut Horgens far Henrik kjørte for før han begynte med buss.

Til venstre ei seter i Helsinglia i Hemsedal, til høyre Borgund Stavkyrkje i Lærdal. Fotografert i 1932. Tydelig samme mannfolkgjengen som vises på øverste bildet. Har disse gutta fått tatt dette bildet for å ha noe å vise fram når de kom hjem? Drev de med noe annet lureri mon tro? En gjeng mannfolk i sin beste alder sitter vel ikke og rister på et lasteplan i timesvis for å se på ei kjerke? Eller.........

Så har vi beveget oss opp på Filefjell. Til Kyrkjesetra. Før-og-nå-bilder.

Med 1950-årene kom mer moderne biler og mer avanserte påbygg. Denne OLA-Bedforden er nok blant landets tidligste bobiler. En stolt lastebileier Kenneth Sandholt og hans sønn Jan poserer velvillige for fotografen